informace k otevření mš 12. 4. 2021

 2021-04-08  Simona Kubíčková

Vážení rodiče,

právě jsme obdrželi do datové schránky upřesňující informace k zahájení provozu v mateřské škole. Víme, že je pro Vás i Vaše děti situace kolem všech nařízených opatření k návratu dětí do školy, složitá. Věřte, že chápeme Vaše obavy a slibujeme Vám, že se budeme snažit minimalizovat nepříjemnosti, které by se těchto opatření mohly týkat. Zároveň prosíme Vás o respektování nutných nařízení školy, které vyplývají ze zákona, vyhlášek a nařízení k ochraně veřejného zdraví.

 

Vybíráme pro Vás to podstatné, co se bude týkat Vás a Vašich dětí při návratu do provozu naší školky:


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy informuje, že v návaznosti na jednání Vlády ČR dne 6. dubna 2021 bylo vydáno:
Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví k omezení provozu ve školách a školských zařízeních a 1. fázi
rozvolnění (Č. j.: MZDR 14600/2021-1/MIN/KAN) umožňuje osobní přítomnost na vzdělávání nově od 12. 4. 2021 v mateřských školách dětem, které mají povinné předškolní vzdělávání ve skupině maximálně 15 dětí a zároveň dětem rodičů vybraných profesí (u těchto vyjmenovaných profesí je povinnost zaměstnavatele potvrdit 

 

  1. a) zdravotničtí pracovníci poskytovatelů zdravotních služeb,
  2. b) pedagogickými pracovníky, kteří zajišťují prezenční vzdělávání v mateřské škole, základní škole, školní družině, školním klubu, v oborech vzdělání Praktická škola jednoletá nebo Praktická škola dvouletá, nebo
  3. c) pedagogickými pracovníky školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy,
  4. d) zaměstnanci bezpečnostních sborů,
  5. e) příslušníci ozbrojených sil,
  6. f) zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví,
  7. g) zaměstnanci uvedení v § 115 odst. 1 a další zaměstnanci v sociálních službách podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,
  8. h) zaměstnanci Úřadu práce České republiky,
  9. i) zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení,
  10. j) zaměstnanci Finanční správy České republiky.

Příslušnost k vybraným profesím zákonný zástupce doloží škole potvrzením zaměstnavatele. 

 

viz zde: priloha_892349012_3_MO MZ_opatření ve školách s 1. fází rozvolnění__dne 12. 4. 2021 do odvol.._ (1) /

 

 

PŘEDPOKLADY OSOBNÍ PŘÍTOMNOSTI DÍTĚTE NA PREZENČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ:

  1. Nemá příznaky onemocnění COVID -19
  2. Dítě podstoupilo ve stanovené frekvenci vyšetření prostřednictvím neinvazivního
    preventivního antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který si
    provedl sám nebo které mu byly provedeny jinou osobou a které mu poskytla škola (dále
    jen „preventivní antigenní test“), a prokáže se negativním výsledkem tohoto vyšetření
  3. Děti v mateřské škole nejsou povinny nosit ochranný prostředek k zakrytí úst a nosu.

 

TESTOVÁNÍ:

Testování stanovených skupin dětí a zaměstnanců škol bude probíhat s návratem k prezenční výuce na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které níže uvedeným informacím dodává právní závaznost. U skupin dětí určených mimořádným opatřením bude přítomnost na prezenční výuce podmíněna účastí na testování.

Pokud se dítě neúčastní prezenčního vzdělávání z důvodu neúčasti na testování, škola bude absenci evidovat jako omluvenou. Při této omluvené absenci škola sice nemá povinnost zajistit dítěti distanční způsob, nicméně naše Mateřská škola pro vás bude připravovat i nadále distanční výuku obvyklým způsobem.

Od 12. 4. 2021 je školám a školským zařízením uložena povinnost testovat děti, žáky a studenty (kromě výjimek) 2x týdně Ag testy, v případě RT-PCR testů 1x týdně
K testování budou použity neinvazivní Ag testy (které škole budou distribuovány – viz informace MŠMT ze dne 3. dubna 2021).

Testovat se nemusí děti:

  • u kterých je možné doložit negativní výsledek RT-PCR testu nebo negativní výsledek POC antigenního testu (ne starší než 48 hodin) a které byly provedeny poskytovatelem zdravotních služeb podle aktuálně platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví k provádění testů a zároveň nemají příznaky onemocnění COVID-19.

 

  • Testovat se nemusí také děti, které onemocnění COVID-19 již prodělaly a neuplynulo více než 90 dní od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Je to ovšem nutné prokázat (např. potvrzením od lékaře, lékařskou zprávou, zprávou z laboratoře v listinné či elektronické podobě).

Přehled návazných postupů při testování dětí:

priloha_892349012_0_testovani diagram

Informace, instrukce a všechny potřebné postupy jsou uvedeny v Manuálu k testování ve školách a školských zařízeních.

https://testovani.edu.cz/

 

 

PRŮBĚH TESTOVÁNÍ:

Testování dětí bude probíhat při ranním scházení dětí v prostorách přízemí školky 2x týdně.  V případě denní docházky budou děti testovány v pondělí a ve čtvrtek, případně ve dnech, kdy se dítě účastní provozu.

Do prostor mateřské školy budou vpouštěny děti a zákonní zástupci tak, aby byl zajištěn rozestup mezi jednotlivými osobami nejméně 1,5 m.

Za přítomnosti zákonného zástupce s ochranou dýchacích cest respirátorem, si dítě umyje ruce a půjde se zákonným zástupcem do testovací místnosti.

Testovací místností bude chodba v přízemí na straně B a chodba v přízemí na straně A. Testování proběhne tak, že zákonný zástupce své dítě otestuje neinvazivním antigenním testem, které škola obdrží pro všechny děti i zaměstnance, za přítomnosti pedagogické pracovnice a vyčká na negativní, či pozitivní výsledek testu. Je nutné počítat s časovým prostorem cca 15 minut do výsledku testu. V případě negativního výsledku odvede své dítě do třídy.

V případě pozitivního výsledku testu bude muset dítě absolvovat PCR test, jehož výsledek je rodič povinen sdělit při obnovení docházky.

Výsledky antigenních testů budou anonymně zapsány do denních přehledů testování.

Dle https://www.fulsoft.cz/download/fulsoft/covid19_410.pdf

 

Instruktážní video k testování testy LEPU, které patrně škola obdrží

https://www.youtube.com/watch?v=Ls0nrA-Oe20&t=101s

 

V případě dalších dotazů nás, prosím, kontaktujte.


Nahlaste, prosím, docházku Vašeho dítěte co nejdříve, abychom byli schopni vytvořit skupiny po max. 15 dětech. Děkujeme